Köszöntő

Polgármesteri Köszöntő

 

Mór Antal

polgármester

 

Kedves Látogató!

Köszöntöm településünk honlapján!

 Remélem  hasznos információkat talál településünkkel kapcsolatosan.

Ha valami felkeltette érdeklődését és kérdései merültek fel, keressen fel minket elérhetőségeinken.

Aka bakonyalji falucska, a megye délnyugati kiszögellésében, Fejér megyével határosan fekszik, a Bakony vidék déli peremén. Közlekedési szempontból 7 km  távolságra a 81- es főútvonaltól, és a Komárom- Székesfehérvár vasútvonal is elérhető. A terület domborzatilag patakvölgyekkel tagolt, 230 méter magasan fekvő hegységelőtéri dombság. Legkorábbi letelepedés a község területén a vaskorból ismert, 1928-ban hamvasztásos kelta sírt tártak fel. Első okleveles említése 1358-ból ismert, ekkor már a ma használatos elnevezéssel illetik, mely személynévből származtatott. A település 1366-tól az Akay család birtoka volt. A törökök támadásaikor elnéptelenedett, majd a veszély elmúltával a 17. század második felétől népesedik be újra, katolikus szlovákok és németek is letelepedtek. A község 1830-ban került birtokként Fiáth József báró tulajdonában, aki a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendett.  A XX. század első felében sok Akai család próbált szerencsét az újvilágban. A német ajkúak II. világháború utáni kitelepítése ugyancsak apasztotta a mára legkisebb lélekszámúvá lett falujának népességét.

Gazdaságilag mezőgazdasági település, a legközelebbi ipari területek a községtől 17 kilométerre Móron és Kisbéren vannak, ahová a lakosságból az aktív keresők legtöbbje jár dolgozni. Az óvodások és általános iskolások a szomszédos Bakonysárkányba járnak.

A falu katolikus temploma 1790-ben épült, tornya viszont csak 1817-ben. Megtekintésre érdemes még a Fiáth család kriptája, valamint a sportpálya mellett található erdő, amely természetvédelmi terület. A község jelenleg is érintetlen természeti környezetben fekszik, melyen keresztülhalad a Táncsics Mihály turistaút. A gyalogtúrázók szép erdei utakat a dombok között festői akai tavakat találnak, melyek a természetbarátok számára nyújtanak kikapcsolódást.