Településünk

 

Aka

Aka címere

Álló, háromszögű pajzs vörös mezejében ívesen behajló kék sátor. A kék mezőben zöld hármashalom középsőjén nyugvó, hétgyöngyös nyitott arany koronából emelkedő, sugarakkal ékített arany háromszögbe rajzolt Isten-szem. A jobb felső vörös mezőben lebegő helyzetű, egy pontból ágazó három arany tölgyfalevél. A bal felső vörös mezőben lebegő helyzetű, egy pontból ágazó három arany hársfalevél. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves arany szalagon feketével nagybetűs AKA felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Közép-Dunántúl
Megye Komárom-Esztergom
Járás Kisbéri
Jogállás község
Polgármester Mór Antal
Jegyző Dr.Cserhalmi Antal jegyző,  Veress Gyula aljegyző
Irányítószám 2862
Körzethívószám 34
Népesség
Teljes népesség 250 fő (2016. jan. 1.)
Népsűrűség 13,8 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 18,1 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Aka pozíciója:
földrajzi koord.: é. sz. 47° 24′ 24″, k. h. 18° 04′ 14″, GPS koord. : 47.40467, 18.07150 ,EOV koord. : 576342, 229425

Aka (németül Acker) község Komárom-Esztergom megyében, a Kisbéri járásban. A megye délnyugati részén, Fejér megye határán található. A 81-es főútvonalon Bakonysárkánynál 7 km-es bekötőút vezet a faluba. Vasútállomása nincs.

Aka Komárom-Esztergom megye legkisebb települése a Bakony lábánál. Fejér megyével határosan fekszik, érintetlen természeti környezetben. Az északi Bakony északkeleti lábánál fekszik, a Móri-ároktól délnyugatra. Elzárt, csendes, nyugodt település. Tengerszint feletti magassága 250 méter körül van. A megközelítő adat azzal magyarázható, hogy a település nagyobbik része völgyben fekszik, de egy része ennél valamivel nagyobb magasságot ér el, ahonnan – főleg tiszta időben – nagyon jól látható a Vértes-hegység. A falu Kisbér, Bakonysárkány, Súr, Ácsteszér és Hánta községek és Fejér megye által határolt.Településszerkezete: dombvidéki sorfalu.

A dombokkal körülvett tájat tölgyerdők tagolják, kisebb, nagyobb patakok szelik át. A kirándulók felejthetetlen gyalogtúrákat tehetnek a környező erdőségekbe és a festői szépségű akai tavakhoz. Akán és környékén a horgászat és vadászat kedvelői gyönyörű környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek.

A település legfontosabb rendezvénye a minden év májusában megrendezett majális.

Település arculati kézikönyve

Aka  Község Önkormányzata már megkezdte a  településképi arculati kézikönyv elkészíttetését, amivel kapcsolatban már kikértük a lakosság véleményét is kérdőív formájában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Története

Településünk története Hegedűs Pál, a kisbéri Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének kutatása szerint, a település neve oklevélben, nemesi névben 1274-ben szerepel első ízben, amikor a király megbízásából a Szák nemzetségbeli Konrád fia Jánost, Akai Ogmánd iktatta be Dinnye, (ma Alsó-vasdinnye puszta) birtokába. A falu nevének eredetét homály fedi. Van olyan feltételezés, hogy egy Akácius nevű főnemesről kapta …

Oldal megtekintése »

Látnivalók

  Aka 1 perc Magyarország Rövidfilm Aka község nevezetességeiről, látnivalókról. Római Katolikus templom A falu katolikus temploma 1790-ben épült, tornya viszont csak 1817-ben. Megtekintésre érdemes még a Fiáth család kriptája, valamint a sportpálya mellett található erdő, amely természetvédelmi terület. A község jelenleg is érintetlen természeti környezetben fekszik, melyen keresztülhalad a Táncsics Mihály turistaút. A gyalogtúrázók …

Oldal megtekintése »

Turizmus

   Szállás Akán Almafa vendégház Nagy Tiborné 2862 Aka, Táncsics Mihály u. 15. +36 70 773 4881 e-mail: info@akahouse.hu Szeretettel várjuk egész évben a pihenni vágyókat Akán 2014-ben épült vendégházunkban. Aka hangulatos kis falu a Bakony keleti lábánál. Dimbes-dombos utcáiról több helyen gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. A környék tiszta levegője, erdők mezők gazdag növény …

Oldal megtekintése »